NIVELURI EUROPENE - GRILA DE EVALUARE

 

INTELEGERE

VORBIRE

SCRIERE

 

Ascultare

Citire

Participare la conversatie

Discurs oral

Exprimare scrisa

A1

Pot sa inteleg expresii cunoscute si propozitii foarte simple referitoare la mine, la familie si la imprejurari concrete, cand se vorbeste rar si cu claritate.

Pot sa inteleg nume cunoscute, cuvinte si propozitii foarte simple, de exemplu, din anunturi, afise sau cataloage.

Pot sa comunic intr-o conversatie simpla, cu conditia ca interlocutorul sa fie dispus sa repete sau sa reformuleze frazele sale intr-un ritm mai lent si sa ma ajute sa formulez ceea ce incerc sa spun. Pot sa formulez intrebari simple pe teme cunoscute sau de necesitate imediata si sa raspund la asemenea intrebari.

Pot sa utilizez expresii si fraze simple pentru a descrie unde locuiesc si oamenii pe care ii cunosc.

Pot sa scriu o carte postala scurta si simpla, de exemplu, cu salutari din vacanta. Pot sa completez formulare cu detalii personale, de exemplu, numele, nationalitatea si adresa mea pe un formular de hotel.

A2

Pot sa inteleg expresii si cuvinte uzuale frecvent intalnite pe teme ce au relevanta imediata pentru mine personal (de ex. informatii simple despre mine si familia mea, cumparaturi, zona unde locuiesc, activitatea profesionala). Pot sa inteleg punctele esentiale din anunturi si mesaje scurte, simple si clare.

Pot sa citesc texte foarte scurte si simple. Pot sa gasesc anumite informatii previzibile in diverse materiale cotidiene (de ex. reclame, prospecte, meniuri, orare) si pot sa inteleg scrisori personale scurte si simple.

Pot sa comunic in situatii simple si uzuale care presupun un schimb de informatii simplu si direct pe teme si despre activitati familiare. Pot sa particip la discutii foarte scurte, chiar daca, in general, nu inteleg suficient pentru a intretine o conversatie.

Pot sa utilizez o serie de expresii si fraze pentru o descriere simpla a familiei mele si a altor persoane, a conditiilor de viata, a studiilor si a activitatii mele profesionale prezente sau recente.

Pot sa scriu mesaje scurte si simple. Pot sa scriu o scrisoare personala foarte simpla, de exemplu, de multumire.

B1

Pot sa inteleg puncte esentiale in vorbirea standard clara pe teme familiare referitoare la activitatea profesionala, scoala, petrecerea timpului liber etc. Pot sa inteleg ideea principala din multe programe radio sau TV pe teme de actualitate sau de interes personal sau profesional, daca sunt prezentate intr-o maniera relativ clara si lenta.

Pot sa inteleg texte redactate, in principal, intr-un limbaj uzual sau referitor la activitatea mea profesionala. Pot sa inteleg descrierea evenimentelor, exprimarea sentimentelor sia urarilor din scrisori personale.

Pot sa fac fata in majoritatea situatiilor care pot sa apara in cursul unei calatorii printr-o regiune unde este vorbita limba. Pot sa particip fara o pregatire prealabila la o conversatie pe teme familiare, de interes personal sau referitoare la viata cotidiana (de ex. familie, petrecera timpului liber, calatoriile, activitatea profesionala si actualitati).

Pot sa leg expresii si sa ma exprim coerent intr-o maniera simpla pentru a descrie experiente si evenimente, visele mele, sperantele si obiectivele mele. Pot sa imi argumentez si explic pe scurt opiniile si planurile. Pot sa povestesc o intamplare sau sa relatez intriga unei carti sau a unui film si sa-mi exprim reactiile.

Pot sa scriu un text simplu si coerent pe teme familiare sau de interes personal. Pot sa scriu scrisori personale descriind experiente si impresii.

B2

Pot sa inteleg conferinte si discursuri destul de lungi si sa urmaresc chisr si o argumentare complexa, daca subiectul imi este relativ cunoscut. Pot sa inteleg majoritatea emisiunilor TV de stiri si a programelor de actualitati. Pot sa inteleg majoritatea filmelor in limbaj standard.

Pot sa citesc articole si rapoarte pe teme contemporane, in care autorii adopta anumite atitudini si puncte de vedere. Pot sa inteleg proza literara contemporana.

Pot sa comunic cu un grad de spontaneitate si de fluenta care fac posibila participareea normala la o conversatie cu interlocutori nativi. Pot sa particip activ la o conversatie si in situatii familiare, exprimandu-mi si sustinandu-mi opiniile.

Pot sa prezint descrieri clare si detaliate intr-o gama vasta de subiecte legate de domeniul meu de interes. Pot sa dezvolt un punct de vedere pe o tema de actualitate, aratand avantajele si dezavantajele diferitelor optiuni.

Pot sa scriu texte clare si detaliate intr-o gama vasta de subiecte legate de domeniul meu de interes. Pot sa scriu un eseu sau un raport, transmitand informatii sau argumentand in favoarea sau importiva unui punct de vedere. Pot sa scriu scrisori subliniind semnificatia pe care o atribui personal evenimentelor sau experientelor.

C1

Pot sa inteleg un discurs lung, chiar daca nu este clar structurat, iar conexiunile sunt numai implicite si nu semnalate in mod explicit. Pot sa inteleg programe de televiziune si filme fara prea mare efort.

Pot sa inteleg texte faptice si literare lungi si complexe, sesizand diferentele stilistice. Pot sa inteleg articolele specializate si instructiunile tehnice lungi, chiar daca nu se refera la domeniul meu.

Pot sa ma exprim fluent si spontan, fara a fi nevoie sa-mi caut cuvintele in mod prea vizibil. Pot sa utilizez limba in mod flexibil si eficient in realtiile sociale si in scopuri profesionale. Pot sa-mi formulez ideile si punctele de vedere cu precizie si sa-mi conectez interventiile bine de cele ale interlocutorilor mei.

Pot sa prezint descrieri clare si detaliate pe teme complexe, integrand subtemele, dezvoltand anumite puncte si terminandu-mi interventia cu o concluzie adecvata.

Pot sa ma exprim prin texte clare, bine structurate, dezvoltand punctele de vedere. Pot sa tratez subiecte complexe intr-o scrisoare, un eseu sau un raport, subliniind aspectele pe care le consider importante. Pot sa selectez un stil adecvat destinatarului.

C2

Nu am nici o dificultate in a intelege limba vorbita, indiferent daca este vorba despre comunicarea directa sau in transmisiuni radio, sau TV, chiar daca ritmul este cel rapid al vorbitorilor nativi, cu conditia de a avea timp sa ma familiarizez cu un anumit accent.

Pot sa citesc cu usurinta orice tip de text, chiar daca este abstract sau complex din punct de vedere lingvistic sau al structurii, de exemplu, manuale, articole specializate si opere literare.

Pot sa particip fara efort la orice conversatie sau discutie si sunt familiarizat(a) cu expresiile idiomatice si colocviale. Pot sa ma exprim fluent si sa exprim cu precizie nuante fine de sens. In caz de dificultate, pot sa reiau ideea si sa-mi restructurez formularea cu abilitate, in asa fel incat dificultatea sa nu fie sesizata.

Pot sa prezint o descriere sau o argumentatie cu claritate si fluenta, intr-un stil adaptat contextului; cu o structura logica eficienta, care sa ajute auditorul sa sesizeze si sa retina punctele semnificative.

Pot sa scriu texte calre, cursive, adaptate stilistic contextului. Pot sa redactez scrisori, rapoarte sau articole complexe, cu o structura logica clara, care sa-l ajute pe cititor sa sesizeze si sa retina aspectele semnificative. Pot sa redactez rezumate sau recenzii ale unor lucrari de specialitate sau opere literare.

 

 

 

 

 


.